Čeští hráči na Univerzitách v USA

Čeští hráči na Univerzitách v USA

Celkem šest českých hráčů nastupuje v roce 2021 v dresech amerických univerzit.

Americký systém univerzit je komplexní a hlavními organizacemi, které zastupují v americe univerzitní sport jsou NCAA, NAIA a NJCAA (JUCO). NCAA a NJCAA je ještě rozdělena do tří divizí. Každá divize je ještě rozdělena do konferencí, jakýchsi lig, ve které jednotlivé školy hrají a ze kterých následně postupují do regionálních turnajů a dále.

Čeští hráči působí na školách, jež jsou součástí NCAA a NJCAA organizací.

Náš region je zastoupen třemi, respektive čtyřmi hráči (pokud mezi tyto hráče budeme počítat i Marka Chlupa, který pochází z Českého Dubu, ale poslední sezóny strávil v dresu Eagles Praha).

V nejvyšší divizi organizace NCAA má český baseball dvojí zastoupení. Na Charleston Southen University druhým rokem studuje a hraje baseball Daniel Padyšák (Kotlářka Praha) a na North Carolina State University působí třetím rokem Vojtěch Menšík (Hroši Brno). 

V druhé nejvyšší divizi organizace NCAA má český baseball opět dvojí zastoupení a to v podobě Filipa Smoly (Kotlářka Praha), který na Charleston University absolvuje svůj poslední rok studia a hraní baseballu a pak výše zmiňovaný Marek Chlup, který do loňského roku hrál spolu s Vojtou Menšíkem za NC State Wolfpacks, avšak pro letošní rok změnil své působiště a nyní hraje baseball za North Greenville University.

Další dva čeští zástupci působí v organizaci NJCAA (JUCO). Na Pitt Community Collegue absolvuje svojí první sezónu Martin Zelenka (Tempo Praha) a na Arizona Western Collegue působí brněnský Ondra Furko.


<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: picturename in <b>/data/web/virtuals/265257/virtual/www/inc/inc.article.php</b> on line <b>53</b><br />
Aktualizováno: 22.03.2021


 
Region Severozápad
pobočný spolek České baseballové asociace
Zelenkova 530/3
142 00 Praha 12
region.sz@baseball.cz
IČO: 05198585